Как да покажем на служителите си, че ги ценим

1369380447_93534

Въпросът дали и защо да демонстрираме уважение към труда на служителите си, отдавна не стои пред успешните работодатели. За добрият шеф е ясно, че така подчинените му имат още една причина да дават всичко от себе си в работата си. Те пък от своя страна, се чувстват ценени и съпричастни към успеха на компанията, в която работят.
Разбира се, служителите Ви най-много биха се зарадвали на финансово изразена благодарност. Не е задължително, обаче, да имате голям бюджет, за да успеете да задържите тези, на които истински държите. Всъщност повечето служители просто искат да бъдат ценени и уважавани.

Според едно американско проучване, проведено онлайн сред повече от две хиляди служители, 53% от анкетираните казват, че биха останали по-дълго в компанията, в която работят, ако шефът им засвидетелства повече признателност и уважение. 81% пък твърдят, че са мотивирани да работят по-усърдно, когато шефът им по-често демонстрира внимателно отношение към тях.

imagesВсеки иска да се чувства ценен и значим и би оценил дори едно обикновено „Благодаря!”. Трябва да признаем, обаче, че това не се случва достатъчно често на работното място, а може да бъде толкова силен мотиватор за служителите да се стараят повече и да дават всичко от себе си.

Освен финансовото изражение на внимание и благодарност към заслужилите, може да използвате и други, също успешни начини – неочаквани подаръци и награди, предоставяне на възможност за вземане на повече и по-отговорни решения, възможности за професионално развитие и др. Освен това всеки работодател би могъл да си позволи да организира обяд за заслужилите служители или да им подари ваучер за ресторант, който би им допаднал. Друга добра идея е допълнителен ден платен отпуск.
За да прецените, обаче, какво би зарадвало най-много Вашите служители, трябва добре да ги познавате!

Ето и 10 от най-добрите идеи как да покажете на служителите си, че ги цените.

 

card1. Казвайте по-често „Благодаря”. 
Вероятно увеличението на заплатата, бонусите, материалните придобивки, наградите са сред най-значимите жестове на благодарност за служителите. Безусловно, обаче, искреното внимание и зачитане на служителите е основния ключ към задържане и мотивиране на успешните хора в екипа Ви. Още по-силен ще бъде ефектът, ако това се случи в присъствието на други колеги или клиенти на фирмата. Така печелите три пъти – клиентите се уверяват, че са попаднали на правилното място, където хората са наистина способни и уважавани, служителят се чувства оценен и значим, а вие печелите всеобщото одобрение и повишавате своя рейтинг в очите на клиенти и служители.

2. Раздавайте подаръци и награди. gra2
Може да установите традиция да давате награда на онези служители, които са се справили най-добре с трудна и/или дългосрочна задача. Изберете нещо, което лесно бихте могли да предоставяте като награда на служителите си – посещение в спа, ресторант, подаръчен ваучер или друго. Изберете подходящо име за наградата според случая. Например „Грамота – Приз за успешно реализиране на дългосрочните цели на компанията”. Може да добавите и няколко благодарствени думи за това колко успешно и креативно подхожда служителят към справянето с проблемите, които съпътстват реализирането на тази дългосрочна цел.

office party3. Посветете „Ден на най-добрият служител”.

Така ще имате възможност да засвидетелствате своето признание за труда и усилията, които полагат най-добрите хора от Вашия екип, в лицето на забележителните резултати, които постигат. Освен това, така ще стимулирате останалите си служители да дават всичко от себе си, а и повода за празнуване в офиса е още една възможност за сплотяване на екипа.

4. Използвайте технологиите.
Някои компании използват вътрешните си платформи като начин колегите да изразяват своята признателност помежду си. Подобно на Туитър платформата „Follow Friday”, където всеки петък хора препоръчват някои от своите последователи на другите си контакти, с цел повече хора да научат за тях или за нещо, което те предлагат или с което се отличават. Дори и да нямате такава платформа може например в края на всеки месец да отличавате „Колега на месеца”, който да бъде избиран въз основа на най-големия брой положителни отзиви от хората, с които работи. Те пък може да изпращат номинациите си на определен за целта имейл.

Capture1-300x2265. Направете ги популярни. 
Разбира се, със съгласието на Вашите служители, бихте могли да споделяте в страниците на компанията в социалните мрежи и/или във фирмения бюлетин кои от тях са били наградени и за какви заслуги са били отличени. Може да сложите и снимката на наградения към статията, където да се разказва за човека, неговите постижения и забележителни качества, които го изграждат като добър професионалист.

6. Създайте позитивна и благоприятна работна среда. YourADDLife
Най-добрият начин да бъдат стимулирани Вашите служители да дават всичко от себе си е позитивната работна среда. Оказва се, обаче че това не е толкова лесна задача. За да се случи това е важно много добре да познавате екипа си – както ръководните кадри и уменията им да управляват екипите си, така и онези, които те управляват. Най-често срещаната грешка, която пречи на изграждането на такава среда идва от страната на ръководството и се състои в това, че се поставя изпълнението на дадена задача преди хората.

7. Направете успехът им достояние на всички.
Постарайте се когато хвалите някой служител, това да не остане само между Вас и него, но да стане известно и на прекия му ръководител, и на колегите от екипа, в който работи. Така се създава позитивна работна култура, от която и другите биха се вдъхновили. Кой не обича да бъде в светлината на прожекторите, когато постига успех?…

empty-office8. Дайте им нова титла и/или длъжност.
Когато нямате възможност да предложите увеличение на заплатата на Вашите забележителни служители, добра идея може да се окаже да им предложите нова по-висока длъжност и/или титла. Така по категоричен начин признавате техните умения и усилия, които полагат в работата си, и то не само пред тях, но и пред всички останали. Ако новата титла/длъжност е съпроводена и с получаване на нови (макар и не парични) придобивки, но такива, които са демонстрация на по-висок статут, като например по-добро място за паркиране, самостоятелен кабинет/работно място и т.н. то липсата на кеш бонус е добре компенсирана.

9. Направете клипче. t1larg.skype.ipad
Клипчето е добра алтернатива на благодарствения имейл или на ръкописната бележката оставена на бюрото на колега, в знак на благодарност. Може да направите кратко клипче с телефона си и да го публикувате чрез фирмената медия. Нека това, което казвате е забавно и непринудено и то непременно ще предизвика усмивки и позитивно отношение у служителите Ви!

10. Излезте заедно с тях.
Постарайте да прекарвате време извън офиса със своите най-добри служители. Може да организирате обяд или кафе пауза в непринудена обстановка, така че те да могат да се отпуснат във Ваше присъствие и да разкрият повече за себе си и своите лични интереси. Ако освен това, разширите кръга на общуване със служителите си и включите в тази приветлива среда и други, които стоят по „по-ниските етажи”, но се справят все така добре с това, което правят, то неминуемо ще стимулирате своите подчинени да дават най-доброто от себе си и ще изградите човечна и искрена среда в цялата организация.Plasmacar-will-spice-up-any-office-party