Как да направим добро първо впечатление на интервю – I част

Commission having a Job interview.

Вече сте получили заветната покана за интервю и, вероятно сега в главата Ви се блъскат различни сценарии за Вашето представяне. Всички сме наясно, че първото впечатление е най-важно. А то се формира в първите 10 секунди, преди дори да сте казали „Добър ден”. Как да направим така, че да използваме това време по най-добрия начин?

Всеки има уникални качества, с които да изпъкне, но честно казано, тези с които може да се изложи човек не са кой знае колко различни…

1. ЧАСЪТ НА СРЕЩАТА

pic_1494_bg

Не закъснявайте! Абсолютно тривиално, но факт! Появете се на срещата с максимум 10-15 минути по-рано, но не повече. Така ще демонстрирате своята заинтересованост и ще имате няколко минути да се ориентирате в обстановката – да се запознаете с работната атмосфера, да добиете основно впечатление за бъдещите си колеги. Да отидете с повече от 15-20 минути по-рано е равносилно на това да закъснеете. И в двата случая това се възприема като неуважение. Aко много подраните, то Вие навлизате в тяхното лично време и пространство. Казано с прости думи – опитвате се да ги хванете неподготвени, а това не е добър старт на вашата среща. Закъснението пък, е безусловна демонстрация на неуважение. Разбира се, може и да има обективни и уважителни причини за това, но така или иначе в главата на интервюиращия вече е светнала една сигнална лампа. От следващата Ви дума или жест зависи дали ще успеете да обърнете нещата във Ваша полза.

2. ОБЛЕКЛОТО
Не случайно казват, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Стилът Ви издава за Вас повече от колкото може да си представите. Излишно е да споменаваме, че облеклото трябва да е съобразено с работата, за която кандидатствате. Желателно е то да съответства на стила на интервюиращия или да е с една идея отгоре. За управленските позиции е препоръчителен делови костюм или негова по-модерна, но не твърде екстравагантна интерпретация. За позициите, за които не се изисква строго официално облекло, дрескод рамките са по-широки. Избягвайте пищните и ярки бижута и аксесоари. Каквото и да изберете за случая, то трябва да е чисто, спретнато и не предизвикателно.

8c5b452daa238487f02949dee6ce4648

Затова в никакъв случай не претупвайте този момент, като разчитате да блеснете със завидни интелектуални умения или чар. Възможно е да излизате от работа и да нямате време за преобличане, но така или иначе облеклото Ви изразява отношението Ви освен към Вас самите, и към хората, в чието обкръжение се намирате. Гол кръст, възкъси крачоли от които се подават опънати шарени чорапки и прашни обувки, силен грим или мазна коса…Каквато и да е причината, едва ли точно тя ще е първото нещо, което би хрумнало на интервюиращия. Така, че направете необходимото и отделете поне 10-тина минути да се приведете в представителен вид преди да се появите на срещата, за да не изглеждате отчаяни, немарливи и незаинтересовани.

Има доста интересни експерименти по този повод в интернет. Един и същ човек на улицата – пада, започва да се превива от болка и да моли за помощ. В първия случай е добре облечен, с хубав костюм, прическа, самоуверена походка…Всички се втурват един през друг да му помагат. Във втория случай е облечен в овехтели дрехи на няколко ката, шапка нахлупена до очите, смачкана яка на риза стърчи от пуловера, дънки и кецове. Движи се вяло, прегърбен. Ще се изненадате ли да разберете, че почти всички го подминават?…

Ето затова е толкова важно как изглеждаме. Хората са склонни да си правят бързи заключения въз основа на елементарни и повърхностни наблюдения. Ако си мислите, че това не важи за интелигентните хора с широки житейски възгледи…Грешите! Това се нарича наивна психология и е присъща на всяко човешко същество. Както по принцип сме склонни да вярваме, че красивите хора са по-умни или по-добри от другите. Не, че ако не изглеждате блестящо е невъзможно да спечелите човека отсреща, но ще трябва да вложите поне два или три пъти повече усилия.

3. ПОХОДКАТА
Според психолозите влиянието, което оказвате върху околните, зависи 7 % от това, което казвате, 38 % от начина, по който го казвате и 55 % от езика на тялото Ви.
В момента, в който влизате в стаята, хората вече са Ви преценили и спрямо тази оценка избират как да подходят към Вас – с респект, с безразличие, с превъзходство или с интерес…
Неуверената, плаха походка, със ситни крачки и поглед забит в земята създава усещане за потиснат, неуверен, плах човек, който сякаш очаква провал. Докато ведрият, уверен в себе си човек се движи с изправени ненапрегнати рамене, вдигнат поглед, средно широки крачки, усмихнат и в зрителен контакт с този, към когото се е насочил.
За съжаление не всеки може да се похвали с осанка като на Джордж Клуни или Брад Пит.

stock-footage-business-people-walk-through-airport-lobby

Добрата новина е, че можете да поработите върху походката си.
Според изследване на социалните психолози Ейми Къди и Дана Карни от университетите „Харвард” и „Бъркли”, ако човек прекара дори само 2 минути сам в стая, изправен или седнал, в поза характерна за по-властните личности, то той започва да наподобява емоционално, поведенчески и дори физиологично властен човек.

Така че, опитайте да поработите върху начина по който се движите, но обикновено това, както и по-голямата част от сигналите, които излъчваме, са несъзнателни и трудни за подправяне. Ако не друго, поне си наложете да вървите изправени, усмихнати и с мисълта, че ще успеете да впечатлите и спечелите интервюиращите. Убеждението за предстоящия успех най-лесно ще отключи и всички останали сигнали, с които да внушавате точните послания.

 

Научете повече за значението на позата, гласът и излъчването по време на интервю във втората част!