10 неща, които прави „Добрият шеф”

trudno_li_otkryt_ip_readmas.ru_1

Кой не иска да има готин шеф…

Кофти шефове на всяка крачка –  не умеят да управляват добре екипа си, не уважават подчинените си и намират изключително изобретателни начини да ги шпионират. Те пък го вземат за ходеща карикатура и му лепят етикети зад гърба, от които и тираджия би се изчервил. Добрия шеф е като сбъдната мечта…Но добър шеф не значи да правите каквото си искате докато симулирате заетост и да искате стажа Ви във фейса да се признава за пенсия. Ако се взирате твърде много в собствената си значимост е възможно да пропуснете да забележите, че сте сред онези щастливци, които имат готин шеф.

Ето 10 неща, по които ще го познаете…

 

big_F51A7888_copy1. Той знае, че в голяма степен дължи успеха си на своите служители.    

Той не обира всички лаври от добре свършената работа за себе си, само защото е шеф. Той знае, че неговият екип е отговорен за по-голямата част от свършеното. Негова задача е да ги напътства, за да е сигурен, че ще бъдат спазени всички изисквания,  стандарти и срокове. Той винаги намира подходящ начин да благодари на екипа си за добрата работа, да демонстрира признанието си за положените усилия и добрите резултати и да ги насърчи да бъдат все така продуктивни.

 

Business situation2. Поставя Ви задача и се доверява на Вашия начин да се справите с нея.

След като вече Ви е възложил конкретна задача той Ви оставя да се справите с нея по най-добрия според Вас начин – Вашият! Той разбира, че различните хора подхождат по различен начин към един и същ проблем. Знае, че Вашият метод, колкото и да е различен от неговия,  може да се окаже също толкова ефективен за успешния резултат. Затова преди да се намеси и да Ви наложи своя стил и решение, той първо обективно преценява колко ефективно се справяте до момента и ако всичко е наред Ви оставя да продължите. Той е наясно, че с постоянната си намеса и забележки подкопава Вашата увереност и Ви лишава от възможността да изявите себе си и да се справите сами. А така не получавате удовлетворение и признание…

 

109210149_gallery_165_915083. Опознава добре подчинените си, за да знае кои са силните страни на екипа му.

Той се стреми да опознае всеки член на екипа си лично. Така много по-лесно може да разбере личната Ви мотивация. А какво по-хубаво от това да Ви поставят задачи, които най-добре пасват на Вашия стил на работа и умения. Добрият шеф Ви предразполага да дадете най-доброто от себе си. Така се поражда емоционална зависимост между желанието на екипа за още по-добро представяне и усилията, които всеки полага, докато се стреми да се оправдае доверието, което му е гласувал шефа.

Добрият шеф, от своя страна лесно може да прецени кой служител прави, само това, което се иска от него и кой дава всичко от себе си. А разликата е огромна…

community-trust4. Вярва, че може напълно да разчита на екипа си.  Повечето лоши шефове смятат, че, единствено  и само те, могат да изпълняват  дадена функция. Иначе се чувстват застрашени от провал, да не бъдат изместени или измамени. Тези ръководители обикновено се претрупват с работа и отговорности, тъй като следят от близо дори дребните решения на всеки член на екипа си. Много често, обаче,  в стремежа си да имат пълен контрол губят общия поглед върху нещата.

Добрият шеф вярва на екипа си и разчита на него напълно да се справи със задачите си, по най-добрия начин.

Business-team-trying-to-put-the-pieces-of-a-puzzle-together

5. Дава право на екипа си да взема решения и не ги поставя под въпрос.

Ако шефът добре е обучил екипа си, така че да може да му възлага част от функциите си и да действа от негово име, тогава той няма причина да смята, че служителите му биха действали против интересите на компанията. Дори и да се случи да вземете неправилно решение или да се справите със ситуацията по различен от неговия начин, добрият шеф няма да Ви смъмри. По-скоро го приема като възможност да Ви помогне да се усъвършенствате и да се извлечете положителен опит от неуспеха си. Той  изслушва Вашите доводи и обсъжда с Вас причините, които са довели до него, както и най-добрите възможности, които в момента стоят пред Вас, за да поправите грешката си.

pg-32-pic2

6. Помага на екипа да разрешава вътрешните си конфликти, без да се намесва пряко.

На всеки се случва да има търкания с колеги. Не очаквайте от добрия шеф да дойде и да отсъди кой е крив и кой е прав, когато му се оплачете. Разбира се, той ще  изслуша внимателно всички засегнати в конфликта страни.  Ако някой не изпълнява задълженията си или се  държи зле с друг колега логично е да се намеси и да вземе отношение. Но когато конфликта е резултат на конкурентност или личностен сблъсък той ще ви остави да се разберете сами помежду си. Добрият шеф вярва, че и двете страни притежават необходимите умения  да работят заедно да се разбират – все пак това е неговият екип и всеки един е там, защото той вярва в неговите възможности. Той не очаква от вас да се обичате и да бъдете приятели, а само да се разбирате, за да си вършите работата. Вероятно ще Ви събере, за да ви каже всичко това и после ще се отдръпне. Това не значи, че няма да Ви наблюдава, обаче.

t1larg.nervous.boss

7. Справя се с проблемите бързо и директно.

Повечето шефове са претрупани с ангажименти и това понякога ги кара да изглеждат резки и дори груби в очите на служителите. Затова те ценят когато им поднасяте важната информация в резюме. Добрият шеф е наясно, че умението да е открит, без да е груб може да му спести много време и, че дори това ще бъде оценено от служителите в края на краищата. Когато шефът има проблем с някой служител, прави така, че това да не стане достояние за всички. Най-вероятно ще Ви извика в кабинета си със спокоен тон и директно ще мине на въпроса. Ще се поинтересува за причината, ще Ви изслуша, но все така ясно и категорично ще Ви обясни къде сте сгрешили. Неговата цел не е да Ви унижава и назидава. Той цели да разберете грешката си и да се съгласите, че това не е допустимо. И приключва със случая.

Добрият шеф няма да Ви връща към това при всеки удобен момент. Няма да Ви се развика пред колегите или да влети при Вас като градоносен облак. Не очаквайте, обаче, да се опитва да смекчи ситуацията с комплименти относно наскоро постигнат успех или пък да се стреми да разбере повече за личните Ви проблеми.  За него е важно, колкото се може по-скоро да се заемете отново с работата си.

8. Показва на служителите си, че ги цени – в присъствието на клиенти, ако е възможно.

Всеки обича да бъде потупан по гърба. Особено, ако похвалата идва от шефа. Добрият шеф не се скъпи на заслужени похвали. Той знае, че когато служителите се чувстват ценени, работата за тях се превръща в повече от място, от където си получават заплата. Ако пък шефът Ви похвали в присъствието на клиенти, самите те се чувстват още по-уверени, че са попаднали на правилното място – фирма, където хората са добри и способни.

4fa5dd92b6e5f74da5da12e57d05bc06

9. Засвидетелства уважението и признателността си към служителите си чрез дребни жестове.

След като Вие давате всичко от себе си, а не просто вършите, това, което се иска от Вас, защо и шефът Ви да не направи нещо мило за Вас. Добрият шеф винаги намира начин да покаже, че Ви цени не само на думи. Дали ще Ви подари един свободен ден повече, ваучер за подарък или ще организира почерпка в офиса, за добре свършената работа…той определено ще Ви накара да се почувствате ценени и значими. А това само ще допринесе за още по-доброто Ви представяне и ще подейства като стимул за останалите служители.

10. Добрият шеф умее да изслушва.

Говори по-малко, за да научиш повече – това е един от основните принципи на Добрия шеф.  Той няма да Ви прекъсва докато говорите, само защото си мисли, че знае какво ще кажете. Ще Ви изслуша внимателно и ще се опита да разбере Вашите притеснения.  Това, обаче, не означава, че непременно ще се съгласи с Вас. Дори да не предприеме веднага (или въобще) конкретни действия той вече е спечелил Вашето уважение.